με την οικογενεια σας ή τουσ φιλουσ σας
Η παραλία Ψανής βρίσκεται στα δυτικά του λιμανιού της Ναυπάκτου. Είναι πολύ μεγάλη και μαζί με την παραλία Βαριάς, που βρίσκεται στη συνέχειά της, η ακτή έχει συνολικό μήκος περίπου 5km.
Στον παραλιακό της δρόμο με το όνομα ”Ναυμαχίας Ναυπάκτου” συναντά κανείς πολλά εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και ζαχαροπλαστεία τα οποία λειτουργούν όλο το χρόνο και ικανοποιούν τις επιθυμίες κάθε επισκέπτη.
Ο δρόμος στο πάνω μέρος της ακτής, διατρέχει όλο το μήκος της παραλίας, και διαθέτει μεγάλα πεζοδρόμια όπως και ποληλατόδρομο διπλής κυκλοφορίας, κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατανιών.
Μάλιστα, για περίπου 1 km είναι κλειστός στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων καθ ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και έτσι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στους περιπατητές, τις οικογένειες και τους ποδηλάτες.
Η παραλία συνεχίζεται για περίπου 4 ακόμη χιλιόμετρα, μετά τον χείμαρρο της Βαριάς, με κατέυθυνση δυτικά προς τον οικισμό της Παλαιοπαναγιάς. Η παραλία της Ψανής είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά καθώς έχει καθαρή ακρογιαλιά με ψιλό βότσαλο, χλιαρά νερά και οργανωμένη σύγχρονη παιδική χαρά.
Συστήνεται για μπάνιο όταν φυσάει μαΐστρος ή ελαφρύς βοριάς. Εκτός από το καλοκαίρι, τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου προσφέρεται για περιπάτους στον παραλιακό δρόμο με τα πλατάνια και θέα την γέφυρα του Ρίου-Αντίρριου.
tip: Μοναδική θέα όταν κολυμπάς στην Ψανή, προς το Ενετικό της Κάστρο και τον πευκόφυτο λόφο!
*Περιλαμβάνει SeaTrac
Το όνομά της, στα σλαβικά σημαίνει περιοχή με πολλά τρεχούμενα νερά. Έχει μήκος που ξεπερνά το 1 km και βρίσκεται ανατολικά του Ενετικού λιμανιού. Διαθέτει ψιλό βότσαλο και σκουρόχρωμη άμμο και είναι εξαιρετικά ρηχή παραλία. Είναι πλήρως εξοπλισμένη με ντουζιέρες, και αποδυτήρια, ενώ έχει πλήθος εστιατορίων, ουζερί, καφέ και ζαχαροπλαστείων . Από την παραλία του Γριμπόβου, μπορείτε να απολαύσετε κάθε ώρα της ημέρας, την εξαιτερική θέα προς τον φυσικό κόλπο της Ναυπάκτου και να διακρίνετε τα πέντε διαδοχικά διαζώματα των τειχών , από το λιμάνι , έως και την ακρόπολη του Ενετικού κάστρου, στο ψηλότερο σημείου του απότομου λόφου ύψους 200 μέτρων.
Στα δυτικά της παραλίας υπάρχει μια λιμνούλα με πάπιες και κύκνους, που δείχνουν εξαιρετικά δείγματα εξοικείωσης με τους περαστικούς, ενώ δίπλα στα ”παπάκια” υπάρχει σύγχρονη παιδική χαρά για την αναψυχή των παιδιών.
Διαθέτει μεγάλα πεζοδρόμια για τους πεζούς και ποδηλατόδρομο διπλής κυκλοφορίας, κάτω από τα επιβλητικά αιωνόβια πλατάνια. Επίσης , ολόκληρη η παραλιακή όδός με την ονομασία ”Καθόδου Δωριέων” είναι κλειστή στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και καταλήγει σε ένα δασάκι με πανύψηλους ευκάλυπτους, δίπλα στο πάρκο bmx και τον Ναυτικό Όμιλο Ναυπάκτου.
Στην ανατολική πλευρά της παραλίας, βρίσκεται η γειτονιά της Αφροδίτης, όπου μπορείτε να δείτε τη ”βρύση της αγάπης”. Ένας τοπικός μύθος ήθελε τη θεά Αφροδίτη να λούζεται εδώ. Οι δυσανάγνωστες αρχαίες ελληνικές επιγραφές που υπάρχουν πάνω σ’ έναν βράχο, κοντά στην πηγή, εικάζεται ότι ανήκουν στο ιερό του Ασκληπιού, που βρισκόταν εδώ.
tip : Απολαύστε ένα ηλιοβασίλεμα και τη μοναδική θέα που θα σας προσφέρει!
Η παραλία της Παλαιοπαναγιάς είναι μία από τις παραλίες της Ναυπάκτου και βρίσκεται κοντά στην παραλία Ψανής, προς τα δυτικά της. Παρέχει δημοτικές δωρεάν ξαπλώστρες την καλοκαιρινή περίοδο και μπορείτε να απολαύσετε ήρεμα το μπάνιο σε αυτή την μιρκή πλαζ.
Το πλήθος των επισκεπτών που προτιμά τη Παλαιοπαναγιά απολαμβάνει, την εκπληκτική θέα στην Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
Ο οικισμός είναι κτισμένος στο βόρειο όριο του στενού Ρίου – Αντιρρίου πάνω στο ακρωτήρι του Αντιρρίου. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Μολύκριον, από την αρχαία πόλη Μολύκρεια ή Μολυκρία που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση (πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο στη θέση Ελληνικά, στη Βελβίνα Ναυπάκτου).
Μετά την οθωμανική κατάκτηση το Αντίρριο απέκτησε στρατηγική σημασία λόγω της ανέγερσης του ομώνυμου κάστρου εκεί και έγινε στόχος αρκετών πολεμικών επιχειρήσεων: συγκεκριμένα το 1603 κατελήφθη προσωρινά από τους Ιωαννίτες ιππότες ενώ τα επόμενα χρόνια το κάστρο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των Βενετοτουρκικών πολέμων για να επισκευαστεί από τους Βενετούς. Αργότερα πέρασε εκ νέου υπό οθωμανική κυριαρχία, στην οποία παρέμεινε σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι το 1829, έτος κατά το οποίο απελευθερώθηκε.
Σήμερα ο οικισμός είναι συγκοινωνιακός κόμβος της Δυτικής Στερεάς με την Πελοπόννησο. Η σύνδεση γίνεται με φέρρυ μπόυτ που εκτελεί το δρομολόγιο Αντιρρίου – Ρίου, αλλά και με την σύγχρονη , μεγαλύτερη καλωδιωτή στον κόσμο γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, που πήρε το όνομα του εμπνευστή της, και αποκαλείται ”Χαρίλαος Τρικούπης”.
Με θέα το Ρίο και τη γέφυρα του Ρίου -Αντιρρίου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας και το μπάνιο σας στην παραλία του Αντιρρίου. Στο Αντίρριο θα βρείτε εύκολα πάρκινγκ, θα φάτε φαγητό από νοικοκυρεμένα μαγαζάκια, θα κάνετε βόλτα με ποδήλατο, θα περπατήσετε αλλά και θα αγναντέψετε τον πατραϊκό κόλπο. Το Αντίρριο απέχει 9χλμ. από τη Ναύπακτο.
Η Μακύνεια είναι ένα παραθεριστικό χωριό με ωραιές παραλίες και κάθαρες θάλασσες, οι οποίες φημίζονται για την ψιλή άμμο, καθώς και για τα ζεστά και ρηχά τους νερά. Ιδιαίτερα γραφικό το λιμανάκι με τους ψαράδες, που τροφοδοτούν με φρέσκο ψάρι και θαλασσινά τις φημισμένες ψαροταβέρνες του χωριού.
Βορειότερα του χωριού βρίσκεται και το μικρό θέατρο της αρχαίας πόλης της Μακύνειας (το καλοκαίρι φιλοξενούνται συχνά θεατρικές παραστάσεις). Γραφικοί οι συνοικισμοί Αγραπιδόκαμπος με τη γνωστή λουτροπηγή ιδιαίτερα την άνοιξη, καθώς και η Ρίζα στα ριζά της Κλόκοβας. Στο βόρειο σημείο του κάμπου του Αγραπιδόκαμπου βρίσκεται σε πανοραμική τοποθεσία ανάμεσα σε γέρικες βελανιδιές η Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με θαλάσσια σπορ, ιππασία, πεζοπορία στο βουνό της Κλόκοβας και να επισκεφθεί τον βοτανικό κήπο Ζέλιου. Απέχει 13χλμ. από τη Ναύπακτο και 4,5χλμ. από το Αντίρριο.
Στη σκιά της ανατολικής Βαράσοβας βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός της Κάτω Βασιλικής. Αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς παραθεριστές, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς διαθέτει υπέροχες παραλίες (Κάτω Βασιλικής και Λιμνοπούλας), όμορφη φύση και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.
Στον λόφο της Αγίας Τριάδας, ανατολικά του οικισμού, σώζονται τα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας πόλης «Χαλκίς», για την οποία γίνεται αναφορά στην Ιλιάδα του Ομήρου. Στη νοτιοανατολική πλευρά της Βαράσοβας διασώζονται τμήματα από τα επιβλητικά τείχη του οχυρού κάστρου της Παγκάλης που αποτελούσε καταφύγιο για τους κατοίκους, σε περίπτωση εχθρικής απειλής.
Η μεγάλων διαστάσεων τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική δεσπόζει στον λόφο της Αγίας Τριάδας. Ο ναός κτίστηκε τον 5ο μ.Χ. αιώνα και εντός της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας υπάρχουν ερείπια ενός μικρότερου βυζαντινού ναού με αποθηκευτικό χώρο, τράπεζα, κελιά καθώς και κοιμητήριο.
Από την Κάτω Βασιλική μπορείτε να επισκεφθείτε με καΐκι την εγκλείστρα του Αγίου Νικολάου στη Βαράσοβα, ενώ σε μικρή απόσταση από τον οικισμό βρίσκεται και ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Παναξιώτισσας.
Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, του Σωτήρος, ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Βασιλικής διοργανώνει στην παραλία του χωριού τη «Γιορτή της Τράτας». Κατά τη διάρκεια της γιορτής, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να καλάρουν μια παραδοσιακή τράτα, να δοκιμάσουν ψητές σαρδέλες και να διασκεδάσουν σε ένα μοναδικό παραδοσιακό γλέντι.
tip : Στις αρχές Αυγούστου κάθε καλοκαίρι, διοργανώνεται το μεγαλύτερο beach party της περιοχής στην παραλία της Λιμνοπούλας.
Η παραλία Κρυονέρι βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη της Ναυπάκτου. Είναι γνωστή για το γραφικό της τοπίο καθώς ο ορεινός όγκος της Βαράσοβας, του Αγίου Όρους της Αιτωλίας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς τόπους αναρρίχησης στην Ελλάδα, υψώνεται απότομα στα δεξιά της παραλίας, ενώ ο Πατραϊκός κόλπος απλώνεται στον ορίζοντα.
Το όνομά της προέρχεται από τα κρύα νερά της πηγής που αναβλύζει στον βράχο και που έπειτα χύνεται στην θάλασσα ρίχνοντας την θερμοκρασία της και την περιεκτικότητά της σε αλάτι. Ιδανική για παιδιά, μιας και τα νερά είναι ρηχά για μεγάλη απόσταση. Η παραλία είναι οργανωμένη και υπάρχουν επίσης καφέ και εστιατόρια με φρέσκα θαλασσινά.