+30 6944100080 | +30 6949209033

Enjoy the beaches of Dorida

με την οικογενεια σας ή τουσ φιλουσ σας

Απόσταση από το Elia House

2.5 χιλιόμετρα

3.8 χιλιόμετρα

11.4 χιλιόμετρα

12.5 χιλιόμετρα

16.5 χιλιόμετρα

19 χιλιόμετρα

20.1 χιλιόμετρα

24.1 χιλιόμετρα

Proceed Booking

error: Content is protected !!
Accessibility

ΧΙΛΙΑΔΟΥ

Ένα από τα πολλά χωριά της πεδιάδας του Μόρνου είναι η Χιλιαδού. Η εύφορη γη πάνω στην οποία θεμελιώθηκε και τα νερά του Κορινθιακού Κόλπου που τη καταβρέχουν,  προσδίδουν στη Χιλιαδού μια ξεχωριστή χροιά. Το μικρό αυτό καμποχώρι,  περιβάλλεται από απέραντες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κάθεται στην άκρη της πεδιάδας, δίπλα στη θάλασσα. Στην είσοδο του χωριού συναντά κανείς χαμηλά διώροφα σπίτια με κεραμοσκεπή,  απλωμένα εκατέρωθεν του κεντρικού ”φιδίσιου” δρόμου που καταλήγει στην παραλιακή ζώνη.

Στα δυτικά, υπάρχει  το αλιευτικό  καταφύγιο για τα ψαροκάικα και τις βάρκες των ντόπιων και η πλατεία της , τριγυρισμένη από τις τρεις οικογενειακές ταβέρνες του χωριού. Εκεί μπορεί κάποιος να απολαύσει ντόπια ψάρια και θαλασσινά , όπως επίσης και διάφορα άλλα νόστιμα τοπικά πιάτα. Στην άκρη του λιμανιού, στέκεται το μικρό, γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας Χιλιαδιώτισσας. Θα συναντήσετε καθημερινά εκεί και τους ντόπιους ερασιτέχνες ψαράδες, που δε χάνουν ευκαιρία να περάσουν το απόγευμα τους στη θάλασσα.
Στα ανατολικά τώρα, απλώνεται η αμμουδένια, ρηχή παραλία της Χιλιαδούς, μήκους 2χλμ , η οποία σφίζει από ζωή τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Σε αυτόν τον τόπο,την τελευταία δεκαετία, υπάρχει μια ανερχόμενη τουριστική ανάπτυξη και υποδομή,  προσελκύοντας παράλληλα επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδος, αλλά και του εξωτερικού.

Η Χιλιαδού διαθέτει επίσης, πληθώρα από beach bars και cafe για όλες τις προτιμήσεις , που προσφέρονται για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του επισκέπτη και του παραθεριστή. Σε διάφορα σημεία της παραλίας , υπάρχει και άπλετος χώρος για όσους προτιμούν να στήσουν τη δική τους ομπρέλα και να απλώσουν τις πετσέτες τους στην άμμο. Την προτιμούν κυρίως οικογένειες,  διότι τα νερά τις είναι αρκετά ρηχά, τα παιδιά απολαμβάνουν ελεύθερα το παιχνίδι στην αμμουδιά για ώρες και παρέχονται επίσης υπηρεσίες ενοικίασης θαλάσσιων ποδηλάτων, θαλάσσιων κανό και s.u.p.

tip : Είναι ήρεμη και την επιλέγουμε για κολύμπι, κυρίως όταν ο άνεμος είναι δυτικός, δηλαδή όταν έχει όπως λέμε ”μαίστρο” !

ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΟ

Η παραλία Παραθάλασσο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην παραλία της Χιλιαδούς. Τις χωρίζει το επιβλητικό ακρωτήρι που ονομάζεται ”Κοκκινόβραχος” ή “Κόκκινος” και βρίσκεται στα δυτικά, από το γραφικό χωριό Μοναστηράκι. Είναι μια πεντακάθαρη παραλία , με ανοιχτόχρωμο βότσαλο και σχετικά βαθιά, κρυστάλλινα νερά .Όσο κι αν απομακρυνθείς από την ακτή κολυμπώντας , συνεχίζεις να βλέπεις το βυθό, λόγω των πεντακάθαρων νερών της.

Το Παραθάλασσο είναι και ένα αξιοθέατο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, διότι η παραλία του αποτελεί μια στενή λωρίδα γης από βότσαλα, που χωρίζει τη θάλλασα από τη ”γαλάζια λίμνη” , στην πραγματικότητα λιμνοθάλλασα, δίπλα στην βραχώδη χερσόνησο του ”Κόκκινου”. Η παραλία έχει μήκος περίπου ενός χλμ. Από την μία, στα δυτικά της, υπάρχουν δύο οργανωμένα , πολύ γνωστά στην περιοχή beach bars , ενώ στα ανατολικά της υπάρχει πολύς χωρος, όπου μπορείτε να στήσετε την ομπρέλα σας ή να απολαύσετε τον φυσικό ίσκιο από τα αλμυρίκια που υπάρχουν , σχεδόν δίπλα στη θάλασσα.

Σύμφωνα με κάποιους μελετητές , από ιστορικής άποψης, κοντά σε αυτό το ακροτήρι, τοποθετείται η αρχαία πόλη ”Ερυθρές” και στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο , έχουν επισημανθεί ερείπια βυθισμένης πόλης της αρχαιότητας.

tip : Ακόμα και με δυνατό δυτικό άνεμο, η παραλία προστατεύεται από το ακροτήρι και είναι σχετικά ήρεμη!

Πλαζ Γεροπίκουλα

Το πιο όμορφο χωριό στη Δωρίδα,  με τη δική του «γαλάζια λίμνη», πλάι στα νερά του Κορινθιακού. Σχεδόν δίπλα στη Μανάγουλη και τη Χιλιαδού και αρκετά κοντά στη Ναύπακτο, παραμένει ένας γαλήνιος προορισμός , μέρος που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, τόσο το καλοκαίρι , όσο και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.
Απολαμβάνει εξαιρετική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο και στα απέναντι παράλια της Πελοποννήσου. Δεν έχει εξερευνηθεί από τους πολλούς, παρότι τα καλοκαίρια παρουσιάζει αρκετή κίνηση από εκδρομείς. Μπορείτε να περπατήσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια του, να επσκευθείτε τον ενοριακό ναό του Ευαγγελιστού Μάρκου στο κέντρο του χωριού και να ανακαλύψετε στα ανατολικά του οικισμού, μικρούς κολπίσκους για κολύμπι , αν ακολουθήσετε την οδό ”Κορινθιακού” ! Επίσης διαθέτει τη δική του παραλία, γνωστή στους ντόπιους ως ”πλαζ Γεροπίκουλα” .  
Το Μοναστηράκι έιναι ένα χωριό της Φωκίδας χτισμένο αμφιθεατρικά,  με πολλά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια , πολύ όμορφες γειτονιές και ξακουστές, ποιοτικές ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα, που θα απολαύσετε τα ντόπια ψάρια και τα θαλασιννά της περιοχής. Έχει επίσης έναν μικρό μόλο, που δένουν τις λιγοστές βάρκες και τα καίκια τους, οι ψαράδες του χωριού. Δίπλα στα καίκια, μπορείτε  να απολαύσετε τον πρωινό σας καφέ ή κάποιο τοπικό γλυκό.

Συνδυάζει παράλληλα με τη θάλασσα και το βουνό, αφού ένα τμήμα του ανέρχεται σε 15 μέτρα υψόμετρο, στους δασωμένους πρόποδες του λόφου Κούμαρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ζουν εκεί 280 μόνιμοι κάτοικοι, αλλά τα καλοκαίρια ο πληθυσμός εμφανίζεται αισθητά αυξημένος, καθώς πέρα από τους παραθεριστές, αρκετοί έχουν επιλέξει να χτίσουν και τα εξοχικά τους σπίτια στο Μοναστηράκι.

Η ονομασία Μοναστηράκι, φαίνεται ότι ανάγεται σε μικρό μοναστήρι, που βρισκόταν εκεί κατά τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Το σημερινό χωριό πάντως, είναι αρκετά νεότερο: ξεκίνησε ως άτυπος οικισμός ψαράδων από το γειτονικό χωριό Κλημάκια, για να ιδρυθεί επίσημα το 1907. Κατά τη δεκαετία του 1930 άκμασε ως εμπορικός σύνδεσμος της ορεινής Ναυπακτίας και των παραλίων της Δωρίδας, διαθέτοντας καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Ψαθόπυργο, λίγο έξω από την Πάτρα.

tip: Στην πλαζ Γεροπίκουλα, τα νερά είναι ήρεμα όταν ο άνεμος είναι ανατολικός, ή αλλιώς, ”Λεβάντες”!

σκαλωμα

Η παραλία στο Σκάλωμα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς της Φωκίδας και βρίσκεται αρκετά κοντά στα δυτικά σύνορα του νομού με την Αιτωλοακαρνανία. Ο μικρός γραφικός κόλπος, έχει βοτσαλωτή παραλία, με πεντακάθαρα, βαθιά και καταγάλανα νερά, ενώ στην μια άκρη της παραλίας, πανύψηλα πλατάνια, προσφέρουν τη σκιά τους στους λουόμενους. Η θάλλασα είναι απολύτως ήρεμη, όταν ο άνεμος είναι ανατολικός.

Το πλήθος των επισκεπτών που προτιμά το Σκάλωμα, απολαμβάνει το κολύμπι στα βαθιά νερά της παραλίας, με εκπληκτική θέα στην καταπράσινη φύση της περιοχής.

Δίπλα ακριβώς στην παραλία, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να πιουν τον καφέ τους, το ουζάκι τους και να τσιμπήσουν μεζέδες στα ταβερνάκια και τις καφετέριες , που προσφέρουν τις νοστιμιές τους και την περιποίησή τους απλόχερα.

Το πέτρινο δρομάκι πάνω από την ακτή, προσφέρεται για απογευματινούς περιπάτους, στην ηρεμία και τη γαλήνη του τοπίου .

tip : Αν βρεθείτε στο Σκάλωμα, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το μικρό, γραφικό εκκλησάκι που βρίσκεται πάνω στο ύψωμα ,ώστε να απολαύσετε την πανέμορφη, πανοραμική θέα και της παραλίας, αλλά και του Κορινθιακού κόλπου.

μαραθιας

Η παραλία του Μαραθιά στη Φωκίδα, είναι η ακτή μπροστά από το γραφικό ψαροχώρι , ακριβώς δίπλα από το Σκάλωμα. Εκατοντάδες επισκέπτες την κατακλύζουν τα καλοκαίρια, καθώς είναι ένα από τα θέρετρα που προτιμούν για τις διακοπές τους οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών της Φωκίδας και όχι μόνο.

Ο Μαραθιάς, που βρίσκεται ανάμεσα από τα δύο ρέματα που εκβάλλουν στο σημείο και «ορίζουν» το χωριό, θυμίζει πάρα πολύ νησί, με το υδάτινο στοιχείο να είναι έντονο και να κυριαρχεί. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και καταγάλανη και στην βοτσαλωτή παραλία, υπάρχουν κάποια καφέ , εστατορία και ψαροταβέρνες, αλλά και αρκετοί ελεύθεροι χώροι για όσους επιλέγουν να στήσουν τη δική τους ομπρέλα.

Καταπράσινα δέντρα, κατά κύριο λόγο οπωροφόρα, όπως πορτοκαλιές, λεμονιές, λαδοελιές αλλά ακόμα και φοίνικες, στολίζουν το τοπίο γύρω από την παραλία του Μαραθιά, ενώ πιο πίσω διακρίνονται τα επιβλητικά βουνά της Φωκίδας , που δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στο σκηνικό.

Μουριές και πλατάνια προσφέρουν τη σκιά τους για να ξεκουραστείτε τα καυτά μεσημέρια, αν επιλέξετε να αφήσετε για λίγο την παραλία και να απολαύσετε τη βόλτα στο μικρό ψαρχώρι, ανάμεσα στους πολλούς επισκέπτες που έρχονται όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

tip : Αναζητήστε , σε απόσταση αναπνοής, την κρυμμένη παραλία με το όνομα ”Φωκιότρυπα”!

παραλια σεργουλασ

Η παραλία της Σεργούλας, του πανέμορφου ιστορικού χωριού της Φωκίδας, έχει μήκος 2 χλμ και βρίσκεται κοντά στο Μαραθιά. Ταβερνάκια, καφετέριες και τουριστικές επιχειρήσεις, εξυπηρετούν τους επισκέπτες, κάνουν την απόδραση στην παραλία της Σεργούλας ιδανική για όσους αναζητούν ένα μέρος πανέμορφο για να κολυμπήσουν, να ξεκουραστούν και να ηρεμήσουν.

Ουσιαστικά δύο είναι οι ακτές που αποτελούν την παραλία της Σεργούλας. Πρόκειται για την παραλία Αμπελάκι, που είναι και η μεγαλύτερη και την παραλία Πλατάνια, που ουσιαστικά είναι η προέκταση της πρώτης. Ολόκληρη η ακρογιαλιά είναι βοτσαλωτή, ενώ στην παραλία της Σεργούλας θα δείτε τα πλατάνια να στέκουν πανύψηλα μέχρι τη θάλασσα και κυριολεκτικά να βρέχονται από το κύμα σε κάποιες περιπτώσεις!

Στην παραλία της Σεργούλας, που είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα όχι μόνο της Φωκίδας αλλά και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας, θα συναντήσετε πλήθος κόσμου τα καλοκαίρια και τουρισμό από το εξωτερικό, καθώς την προτιμούν πολλοί που συνδυάζουν την διαμονή τους με επίσκεψη στους Δελφούς και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά , είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της, που κάνει τους επισκέπτες της να γίνουν… φανατικού οπαδοί της άπαξ και κολυμπήσουν στη δροσερή της θάλασσα! Να την προτιμάτε όταν ο αέρας είναι ανατολικός. Επίσης, πολύ κοντά της, μπορείτε να δείτε και το μοναδικό κατοικημένο νησί του κορινθιακού κόλπου, τα Τριζόνια.

tip : Τα τελευταία χρόνια, διοργανώνεται στο Πάρκο της Αγίας Μαρίνας, στην παραλία Σεργούλας, ένα μοναδικό, μουσικό γεγονός, με μεγάλους καλλιτέχνες. Το γνωστό ”Radical Music Festival” που γίνεται μέσα στον Αύγουστο και οι ακριβείς του ημερομηνίες, ανακοινώνονται κάθε χρόνο, αρκετά νωρίτερα!

γλυφαδα

Η Γλυφάδα ή Γλύφα , είναι χτισμένη πλάι στη θάλασσα, στους πρόποδες ενός ιστορικού λόφου, με σημαντική αρχαία ακρόπολη . Η παραλία της Γλυφάδας είναι βοτσαλωτή και διαθέτει πεντακάθαρα νερά, που καθρεφίζουν την καταπράσινη φύση και παίρνουν τις αποχρώσεις του πράσινου!

Στην παραλία της Γλυφάδας που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον οικισμό, θα φτάσετε εύκολα και γρήγορα από το κέντρο του χωριού, όπου θα βρείτε ό,τι χρειαστείτε στα μικρά μαγαζιά που εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Δεν μπορεί άλλωστε να επισκεφθείτε την παραλία και να μην κάνετε μια βόλτα στα δρομάκια του γραφικού χωριού.

Ατενίζοντας τη θάλασσα από την παραλία, το μάτι σας θα πέσει στο μοναδικό κατοικημένο νησάκι του Κορινθιακού, τα Τριζόνια , αλλά και τα υπόλοιπα μικρά νησάκια του συμπλέγματος. Τα Τριζόνια απέχουν από την παραλία της Γλυφάδας μόλις μερικά λεπτά με το πλοιάριο που μεταφέρει τους επισκέπτες ασταμάτητα. Εκεί, στο μικρό οικισμό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και περπατώντας , θα βρείτε ακτές να κολυμπήσετε και οι οποίες θα σας προσφέρουν την αντίστροφη θέα, δηλαδή προς την παραλία της Γλυφάδας και την ορεινή ομορφιά της Φωκίδας!

τριζονια

Το νησί Τριζόνια, ένα μικρό νησί με έκταση μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπου τα τροχοφόρα απαγορεύονται και η χαρά της επαφής με τη φύση σε συνεπαίρνει από το πρώτο βήμα που κάνεις, κατεβαίνοντας από τη μικρή λέμβο που σε μετέφερε.

Το νησί είναι μικροσκοπικό, ωστόσο διαθέτει 3 τουλάχιστον προσβάσιμες παραλίες.

Την πρώτη παραλία την βρίσκεις κοντά στη Μαρίνα των Τριζονιών.Η πλαζ του νησιού ξεκινά μετά και την τελευταία ταβέρνα κι είναι εκείνη για την οποία δεν χρειάζεται να πάρεις προμήθειες μαζί σου, αφού όλα βρίσκονται γύρω σου σε απόσταση αναπνοής.

Η παραλία Πούντα ή αλλιώς Κόκκινη Παραλία (λόγω του χρώματος που έχουν τα βότσαλά της) βρίσκεται στο Νοτιανατολικό τμήμα του νησιού (2 χιλιόμετρα από το λιμάνι). Φτάνεις σε εκείνη μέσα από ένα μονοπάτι που ξεκινάει από τον χωματόδρομο περιμετρικά του λιμανιού του νησιού.Στο νησί υπάρχουν και οι απαραίτητες ταμπέλες για να είσαι βέβαιος ότι ακολουθείς το σωστό μονοπάτι. Η παραλία είναι μικρή κι έχει έναν κέδρο που δημιουργεί φυσική σκιά.

Μη οργανωμένη είναι και η παραλία Άσπρα Χαλίκια, που και πάλι παίρνει το όνομά της από το χρώμα που έχουν τα βότσαλά της. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού και την προσεγγίζεις κι εκείνη με μονοπάτι που ξεκινά από το φυσικό λιμάνι του νησιού.

Τα νερά σε όποια παραλία των Τριζονιών κι αν επιλέξεις να κάνεις το μπάνιο σου, είναι πεντακάθαρα και δροσερά.

αγιος σπυριδων

Η παραλία βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό του δήμου Δωρίδος.

Τα μικρά βότσαλα της παραλίας επιτρέπουν το περπάτημα και τα ήπια θαλάσσια παιχνίδια μέσα και έξω από το νερό. Το μεγάλο μήκος της παραλίας (περίπου ένα χιλιόμετρο), επιτρέπει την ασφαλή πλεύση κατά μήκος της ακτής σε αρχάριους που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους στο κανό ή στο SUP.

Για αυτούς που έχουν ξεπεράσει το στάδιο του αρχάριου και θέλουν να αναζητήσουν κάτι πιο extreme απέναντι από την παραλία σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου τους περιμένει η νησίδα Πρασούδι.

Τέλος, για όσους είναι λάτρεις της θαλάσσιας εξερεύνησης (χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις), ο βυθός είναι ήπιος έχει όμως σημεία με βράχους που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές για φαγητό και καφέ και χώρος για το αυτοκίνητο.