Ο Πάνος Μπίτσιος, μετά από μια δεκαετία στο χώρο της εκπαίδευσης καθώς για όσους δεν το γνωρίζουν είναι μαθηματικός, αποφάσισε παράλληλα να δοκιμάσει την τύχη του σε κάτι εντελώς διαφορετικό, όπως την ελληνική φιλοξενία.
συνέντευξη + φωτό: Μαρίνα Τσαματσούλη [m.tsamatso@gmail.com]
Ολοκληρώνοντας μέσα σε ένα χρόνο μια εκ βαθέων ανακαίνιση στην πετρόκτιστη κατοικία του παππού του, είναι σε θέση πλέον να προσφέρει απλόχερα τις ιδανικές συνθήκες διαμονής που αξίζουν σε κάθε επισκέπτη του Elia House Nafpaktos.
–Αρχικά, οι γονείς μου αποφάσισαν και ξεκίνησαν να ανακαινίζουν το σπίτι του παππού και της γιαγιάς, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού της Μανάγουλης, ώστε να πηγαίνουμε εκεί κυρίως τα καλοκαίρια ή σε γιορτές, που υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Να μαζεύεται εκεί η οικογένεια και να μπορούμε να φιλοξενούμε φίλους.
–Στη συνέχεια, καθώς είχαν γίνει κάποιες πρώτες εργασίες και μετά από συζητήσεις κυρίως με τη μητέρα μου, έπεσε η ιδέα να κάνουμε το σπίτι ενοικιαζόμενη παραθεριστική κατοικία τύπου rbnb, και μιας και το σπίτι ήταν ήδη χωρισμένο σε δύο αυτόνομους ορόφους, αυτό μας βοήθησε να μπορούμε να διαμορφώσουμε δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους διαμερίσματα. Επομένως έτσι, απλά και χωρίς πολλές σκέψεις, γεννήθηκε η ιδέα του Elia House Nafpaktos!
Some Useful Travel Tips
- Travel Planning
- Staying Like a Local
- How to do the budget
- Food when travel
–Σ’ αυτό το εγχείρημα, αρκετοί ήταν όσοι βοήθησαν, κυρίως όμως η ίδια η οικογένειά μου. Κάποιοι εξαιρετικοί τεχνίτες που συνεργαστήκαμε, επίσης βοήθησαν με παρεμβάσεις που έκαναν, χωρίς όμως να αλλοιώνεται από αυτές τις αλλαγές ο παραδοσιακός χαρακτήρας και η βασική αρχιτεκτονική του σπιτιού, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζει πολλά πέτρινα σπίτια του περασμένου αιώνα, στον όμορφο οικισμό της Μανάγουλης. Τέλος, μεγάλη βοήθεια μας προσέφερε και προσφέρει συνεχώς ο θείος μου ο Φώτης, ο οποίος είναι επαγγελματίας στον τουρισμό και ξενοδόχος ο ίδιος στην Πιερία, οι συμβουλές του οποίου είναι πάντα πολύτιμες.
Εδώ να σημειώσω πως στα περισσότερα πράγματα που θα δει κάποιος στο σπίτι, έχει βάλει το χεράκι της η μητέρα μου, από τις αναπαλαιώσεις παλιών επίπλων μέχρι και την ζωγραφισμένη τσιμεντένια αυλή και την πέτρα στην παλιά βρύση!
↘Το Elia House ( ‘’ελιά χάουζ’’ στα ελληνικά!) είναι σε λειτουργία από την 1η του Γενάρη του 2020. Το όνομα του αναφέρεται σε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής μας, την ελιά!
–Η ιδέα μου ήρθε το περασμένο φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια των εργασιών, σχεδόν καθημερινά και για αρκετό καιρό έκανα το δρομολόγιο Ναύπακτος –Μανάγουλη, επιλέγοντας τη διαδρομή μέσω Δάφνης. Μπαίνοντας λοιπόν από τη ‘’βόρεια’’ είσοδο στο χωριό μας, παρατηρείς γύρω σου τα μεγάλα ελαιόδεντρα σχεδόν παντού… Έτσι προέκυψε λοιπόν το όνομα, με αποτέλεσμα αυτού, στην τελική μορφή που πήρε η αυλή του Elia House, να συναντάς αρκετά πιθάρια φυτεμένα με ελιές, αλλά και δυο-τρία σχετικά νεαρά ελαιόδεντρα φυτεμένα στη γη, στον μικρό μας ανθόκηπο.
↘Οι αποχρώσεις που κυριαρχούν στη διακόσμηση του σπιτιού είναι οι κατά βάση οι γήινες, ενώ τα υλικά του ξύλου και της πέτρας που περιτριγυρίζουν την κατοικία ενισχύουν αυτούς τους τόνους και δημιουργούν ταυτόχρονα μια χρωματική ισορροπία.
–Σχετικά με την τοποθεσία των διαμερισμάτων μας, έχουμε την τύχη να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την παραλία της Χιλιαδούς, από το Παραθάλασσο και τα γνωστά beach bars της περιοχής, αλλά και δίπλα στο πανέμορφο Μοναστηράκι! Επίσης σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων βρίσκονται και οι άλλες εξαιρετικές παραλίες της Δωρίδας όπως το Σκάλωμα, ο Μαραθιάς και η Σεργούλα.
-Τα δύο διαμερίσματά μας προσφέρουν όμορφες και άνετες στιγμές σύμφωνα με τα λεγόμενα των πρώτων μας επισκεπτών, μπορούν και φιλοξενούν το καθένα από 4 άτομα, και όλοι οι χώροι τους σε κάνουν να νιώθεις σαν να μένεις στο δικό σου χωριό, στο πέτρινο σπίτι του δικού σου παππού.
–Είναι το κάθε διαμέρισμα το ίδιο προσεγμένο, με όμορφη διακόσμηση, έμφαση στην άνεση και στις μικρές λεπτομέρειες, φτιαγμένο για τις ανάγκες του κάθε ταξιδιώτη που θα το επιλέξει. Δε θα μπω σε αναλυτική περιγραφή του Εlia House Nafpaktos, μιας και ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί τις δύο γνωστές πλατφόρμες ενοικίασης, είτε το site μας και να ενημερωθεί λεπτομερώς!
–Με βάση τη μικρή μου εμπειρία σαν οικοδεσπότης παραθεριστικής κατοικίας, μέσα σε μια δύσκολη χρονιά για όλους λόγω covid-19 αλλά κυρίως δύσκολη για τους επαγγελματίες στην εστίαση και τον τουρισμό, θεωρώ πως το κόστος διαμονής που έχουμε ανά διανυκτέρευση, συναρτήσει του χώρου και των παροχών, της τοποθεσίας του και της εύκολης και άμεσης πρόσβασης σε όμορφες και καθαρές παραλίες, κεντρίζει το ενδιαφέρον των υποψήφιων επισκεπτών, και για όλα αυτά μαζί, το επιλέγουν!
–Αυτή λοιπόν η εναλλακτική μορφή διαμονής, πιστεύω πως προσφέρει πολλαπλά οφέλη για ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών της περιοχής. Η τοπική οικονομία μικρών χωριών όπως η Μανάγουλη Δωρίδος, που βρίσκεται κοντά στη Ναύπακτο, μπορεί έτσι να στηριχθεί, από το μίνι μάρκετ του χωριού, τα παραδοσιακά καφενεία που βρίσκονται στην πλατεία, σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων από το σπίτι, τις ψαροταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής, που πραγματικά προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα και σε καλές τιμές, από τα παραλιακά καφέ στη Χιλιαδού και το Μοναστηράκι που θα φιλοξενήσουν και αυτά με τη σειρά τους τον κόσμο που έρχεται να γνωρίσει τον τόπο μας, όλοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κα θα κερδίσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία.
↘Αγαπημένο σημείο: Να την αράζω το απόγευμα στο τραπέζι (παλιά πόρτα), στη σκεπαστή μας αυλή, μαζί με καλή παρέα κι ένα φρέντο εσπρέσσο!
–Επίσης, είναι ένας τρόπος τόνωσης των εισοδημάτων των κατοίκων της περιοχής, των ανθρώπων που θα αποφασίσουν κι αυτοί στο μέλλον να ανακαινίσουν ή να αναστηλώσουν ένα από τα πανέμορφα πατρικά πετρόχτιστα σπίτια τους και έτσι αναβαθμίζεται και όλη η περιοχή γενικότερα, αρχιτεκτονικά , αισθητικά αλλά και οικονομικά.
-Βέβαια, αν και έγιναν αρκετές παρεμβάσεις στο δικό μας σπίτι, τις οποίες θα ήθελα να αναφέρω ξεχωριστά, θα μιλήσω μόνο για μία από αυτές. Κάναμε τις κατάλληλες εργασίες στο ισόγειο διαμέρισμα του μικρού μας συγκροτήματος, ώστε αυτό να είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με κινητικά προβλήματα και σε Α.μ.ε.α. που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, παρέχοντας επίσης και δωρεάν ειδικό αμαξίδιο απλού τύπου για χρήση στο μπάνιο/ντουζ. Αυτό ήταν κάτι που θέλαμε να κάνουμε, μιας οι παροχές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην περιοχή μας είναι ελάχιστες και η πρόσβαση σχεδόν παντού δύσκολη. Τελικά μετά από αρκετές αλλαγές και διορθώσεις, έγινε πράξη.
Πηγή: The Locals