+30 6944100080 | +30 6949209033

πεδιάδα

ΜΟΡΝΟΥ

Ξεκινώντας από τη Μανάγουλη , με κατεύθυνση προς τα νότια , μπορείτε να κάνετε τον περίπατό σας ή τη βόλτα σας με το ποδήλατο, μέσα στη φύση,

ανάμεσα σε κτήματα φυτεμένα με ελαιόδεντρα, πορτοκαλιές και λεμονιές ή καλλιέργειες τριφυλλιού, και να φτάσετε στο μικρό οικισμό με τα λιγοστά σπίτια πάνω στη θάλασσα, με το όνομα Κουτσούκια.

Η πεδιάδα του Μόρνου εκτείνεται δυτικά του ποταμού Μόρνου, στην περιοχή του Ξηροπηγάδου και μέχρι το χείμαρρο Σκα στη Ναύπακτο, που ανήκει στο Δήμο Ναυπακτίας, και ανατολικά του ποταμού Μόρνου, μέχρι τον Κόκκινο βράχο στο Μοναστηράκι, που ανήκει στο Δήμο Δωρίδος.

Βόρεια, οριοθετείται από τους λόφους της Φανερωμένης, του Καστρακίου και της Δάφνης. Νότια, οριοθετείται από τον Κορινθιακό κόλπο. Ανατολικά του Μόρνου η έκταση είναι περίπου 20.000 στρέμματα και δυτικά του ποταμού, η έκταση είναι περίπου 10.000 στρέμματα. Στην πεδιάδα υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, υδροβιότοπος και στις όχθες του ποταμού, φυσικό οικοσύστημα. Το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας προστατεύεται από τη συνθήκη Natura. Μέσα στην πεδιάδα υπάρχουν χωριά και οικισμοί, με κυριότερα από αυτά τα χωριά να είναι τα Μαλάματα, ο Άγιος Πολύκαρπος, η Μανάγουλη, ο Λόγγος και η Χιλιαδού. Εδώ και αρκετά χρόνια, για διάφορους λόγους, τα έργα του αναδασμού της πεδιάδας του Μόρνου δεν έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στο να καλλιεργήσουν οι αγρότες της περιοχής, την ίδια τους τη γη.

Σήμερα, η κύρια τουριστική δραστηριότητα στην πεδιάδα, εντοπίζεται στην περιοχή της Χιλιαδούς, όπου υπάρχει η μεγάλη αμμώδης παραλία, με καθαρά νερά και απάνεμη από το δυτικό άνεμο, η οποία βραβεύεται κάθε χρόνο με τη Γαλάζια Σημαία.

Aν ξεκινήσετε από τη Μανάγουλη και κατευθυνθείτε ανατολικά, περνώντας από το γειτονικό Λόγγο και με κατεύθυνση από εκεί προς τα νότια, ο δρόμος μέσα από την πεδιάδα ανάμεσα στα χωράφια και τα διάσπαρτα σπίτια, θα σας οδηγήσει στον φημισμένο προορισμό της παραλίας Χιλιαδούς, η οποία διαθέτει και αγκυροβόλιο σκαφών αλλά και την οργανωμένη παραλία της, που συγκεντρώνει πλήθος παραθεριστών κατά τους θερινούς μήνες.

Proceed Booking

error: Content is protected !!
Accessibility